Макрон търси подкрепа от Тръмп за глобална данъчна реформа

Материалът е от сайта: https://economic.bg
https://www.economic.bg/bg/news/11/makron-tursi-podkrepa-ot-tramp-za-globalna-danachna-reforma.html .

САЩ вдигнаха мерника на Франция заради новия дигитален данък

Френският президент Еманюел Макрон призова късно в сряда американския си колега Доналд Тръмп да помогне за реформата на глобалната корпоративна данъчна система.

Между двете страни се заражда конфликт след приемането на допълнителен дигитален данък от 3% в европейската страна, който по прогнози ще удари най-силно гигантите от САЩ. Според Вашингтон налогът е несправедлив и целенасочен. Ядосан от случващото се, Доналд Тръмп заплаши с мита френските вина.

Призивът на френския държавен глава идва непосредствено преди срещата на върха на Г-7 този уикенд, където двамата президенти ще имат възможност да се срещнат и коментират въпроса.

Какво е дигиталният данък?

Правителствата на големи европейски държави са измъчвани от неспособността си да облагат печалбите на мултинационалните технологични компании, които те трупат в техните юрисдикции.

Системата в момента позволява на гиганти като Facebook, Google и Amazon да оперират навсякъде и да трупат приходи от много места, но да облагат печалбите си в страни с ниски данъци, като Ирландия и Люксембург.

Според Франция и Макрон облагането на големите технологични играчи с допълнителен дигитален данък е въпрос на социална справедливост. Страната се опита да лансира идеята в ЕС като цяло, но се сблъска със съпротивата на Ирландия, Дания, Швеция и Финландия.

Какво направи Франция?

След като се провали планът за въвеждането на дигитален данък в целия ЕС, Франция реши да наложи такъв едностранно. Решението бе гласувано през юли и промяната влиза в сила официално от 1 януари 2020 г.

Налогът е в размер на 3% и се прилага върху приходите от цифрови услуги на компании, генериращи поне 750 млн. евро глобални годишни приходи от „дигитална активност“, в това число 25 млн. евро в самата Франция.

Идеята за дигитален данък се споделя от страни като Великобритания, Испания, Италия и Австрия, които също обявиха планове за собствените си цифрови такси.

Какво очаква Макрон от Г-7?

Целта сега е да се постигне по-широко споразумение под егидата на Г-20 и на ОИСР. Макрон иска лидерите на Г-7 да се споразумеят за принципа на универсалния данък, който да даде тласък на тези усилия.

Финансовите министри от Г-20 се съгласиха през юни да съставят общи правила за затваряне на данъчните вратички и обещаха да „удвоят усилията“ за намиране на решение, основано на консенсус. Очаква се такова да бъде постигнато до 2020 г.